maandag 22 oktober 2007

Afl. 21 - Tongariro National Park

Het Tongariro National Park is van de spectaculairste parken van heel Nieuw-Zeeland en staat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst. Hier vind je een diversiteit aan landschappen op een relatief klein gebied. Dit is ontstaan door aanwezigheid van de nog altijd actieve vulkanen Tongariro, Ruapehu en Ngauruhoe. De vulkaan Ngauruhoe diende als decor voor Mount Doom in de film Lord of the Rings.

Ten westen van deze vulkanen liggen weelderige bossen en hebben de hellingen een weelderige vegetatie terwijl het aan de oostkant een stuk droger is met grote temperatuurverschillen. Er liggen zelfs droge steppe-achtige gebieden waar bijna niets wil groeien.
In de bossen leven inheemse vogels als de kiwi, de bellbird en de tui en in de moerassen groeien de zeldzame zonnedauw en orchideeën. Wanneer je hoger gelegen plekken bezoekt, zul je toendravegetatie tegenkomen met alpinebloemen en grassen.
In 1887 werden deze drie vulkanen door het opperhoofd van de Ngati Tuwharetoa-stam geschonken aan de Nieuw-Zeelandse regering geschonken omdat hij vond dat dit prachtige landschap aan alle Nieuw-Zeelanders moest toebehoren. De kolonisten beloofden het gebied in oorspronkelijke staat te houden en riepen het uit tot het eerste National Park van het land.

2 opmerkingen:

Ton zei

Daar komt nog bij dat Kiwi-Kiwi-land weliswaar een republiek is binnen het Britse Gemenebest (met, interessant voor een republiek, Hare Majesteit Lullebetje de Tweede uit Londen als staatsopperhoofd), maar de Maori's hebben hun eigen (door de ganse wereld erkende) Koning, vorig jaar aangetreden nadat de vorige vorstin, zijn moeder, op oude leeftijd de ogen definitief had toegedaan. Kijk maar eens op Wikipedia voor de details!

Elma & Sjon zei

En als je van wandelen houdt dan hopen wij hier ook weer op supermooi weer. Een absolute aanrader, de Tongariro Crossing, maar trek er wel een dag voor uit.