vrijdag 26 oktober 2007

Afl. 24 - Rotorua, Geyser City

Rotorua (Rotorua-nui-a-Kahuis in 't Maori) staat synoniem met geothermische activiteit en is algemeen erkend als "Geyser City". We zullen hier, in navolging van onze eerste kennismaking met de geisers van Yellowstone National Park vorig jaar, opnieuw kennis kunnen maken met sproeiende geisers, borrelende moddergaten, dampende meren en kokend hete bronnen.
Eén van de opvallendste kenmerken van Rotorua is haar geur : de stank van rotte eieren (H2S) en zwaveldioxide (SO2) omringt de hele stad. Nabij de stad ligt immers het indrukwekkende Whakarewarewa National Park.
Whakarewarewa ligt op zo'n 2,5 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Rotorua en er gaan de hele dag verschillende shuttle-busjes naar het park. Je kunt Whaka op twee manieren binnenkomen: via Whaka Thermal Village en via het New Zealand Arts and Crafts Intitute.
Wanneer je via het New Zealand Arts and Crafts Institute gaat, loop je eerst onder de indrukwekkende roodgeschilderde en bewerkte Maori-toegangspoort door. In het Institute leren Maori-jongeren houtbewerken, beeldhouwen en weven op de traditionele wijze. Als bezoeker kun je naar de werkzaamheden kijken en praten met de jongeren. In het ontmoetingshuis worden elke dag traditionele concerten gegeven en kun je meedoen tijdens Maori-voorstellingen.
In het Whaka The Thermal Village vind je naast een Maori-begraafplaats en gemeenschapshuis, het schitterende Wahaio Meeting House. Hier worden culturele optredens gehouden waar je aan mee mag doen. Maar hier bevinden zich ook spectaculaire warmwaterbronnen, kokende modderpoelen, dampende rotsen met als topattractie een paar van de meest indrukwekkende geisers van Nieuw-Zeeland. Vooral de Pohutu is waanzinnig: deze kan wel 30 m in de lucht kan spuiten! Wanneer hij dat doet is nooit helemaal te voorspellen maar gelukkig spuit hij zo'n 10-25 keer per dag, dus dikke kans dat je dit geweldige natuurspektakel te zien krijgt.

1 opmerking:

Ton zei

Bij dit hoogtepunt van de vakantie ligt het commentaar zozeer voor de hand, dat ik het maar decent houd en er het zwijgen toe doe. 30 m in de hoogte, 25 keer per dag, my goodness!