vrijdag 19 oktober 2007

Afl. 15 - Cruisen bij Milford Sound

Rudyard Kipling, de beroemde Britse schrijver, noemde Milford Sound het achtste wereldwonder. Daar is veel voor te zeggen, want de beroemdste fjord van Nieuw-Zeeland is inderdaad van een zeldzame schoonheid. Zelfs de route ernaartoe is al een attractie. (Djoser)

Als het weer een beetje meezit rijden we op deze vrije dag vanuit Queenstown naar Milford Sound, de beroemdste fjord van Nieuw Zeeland. Het wordt een lange rit van bijna 200km. We nemen Highway 6 richting Kingston en rijden langs enkele grote meren naar Te Anau. Het is een behoorlijke omweg, maar we kunnen niet anders. Er zijn namelijk geen andere wegen die naar de Milford Sound leiden. Deze weg, de Milford Road, mag absoluut de mooiste weg van Nieuw Zeeland worden genoemd. De weg is een attractie op zich. We rijden over een smalle weg en worden omringd door bergen, steile rotswanden, bossen, honderden watervallen en meren.
De cruise zelf door de indrukwekkende Milford Sound is één van de mooiste cruises ter Wereld. Milford sound is de bekendste fjord
van Nieuw-Zeeland en is uniek De fjord is ongeveer 16 km lang tot aan open zee en 100 tot 450 meter diep. Zeer typerend zijn de hoge en zeer steile rotsen rondom de fjord. Na de auto geparkeerd te hebben start de cruise in Milford Sound Village. Tijdens een bijna twee uur durende cruise varen we de volle lengte van de fjord af naar de Tasmanzee, vaak vliegen er zeevogels en pinguïns met het schip mee. de kans groot dat je onderweg spelende dolfijnen en zeehonden tegenkomt. Met een beetje geluk zien we zelfs een exemplaar van de zeldzame Fiordland kuifpinguïn, waarvan er alleen in dit gebied nog maar 3000 voorkomen.Tijdens de boottocht kunnen we genieten van watervallen als de Bowen Falls (160m hoog) die zich met donderend geweld van kliffen storten en gedurende de hele tocht regeert de majestueuze Mitre Peak het landschap (zie bijgevoegde foto).

1 opmerking:

Anoniem zei

Grappig, bij een cruise stel ik me iets Love Boat-achtigs voor: een boottocht van 2 uur heet in het Nederlands een rondvaart. En die zeldzame kuifpinguin: wat zou het mooi zijn als Dirk me een kapsel terugkomt waaruit blijkt dat hij het 3001-ste exemplaar geworden is! Dan ook nog zo'n loopje erbij, en het is voor de bakker. Wist je overigens dat pinguins de meest trouwe en monogame dieren van het hele dierenrijk (incl. de mens als zoogdier) zijn?