maandag 22 oktober 2007

Afl. 20 - Windy Wellington

Wellington (Maori : Te Whanganui-a-Tara of Poneke) is de zuidelijkste hoofdstad ter wereld, met een breedtegraad van 41° zuiderbreedte, genoemd naar de hertog van Wellington. De conglomeratie is duidelijk een stuk dichter bevolkt dan andere steden in Nieuw-Zeeland. Dit komt doordat er maar weinig goed (relatief vlak) bouwland besschikbaar is tussen de baai en omliggende bergen. Vanwege de constante wind die vanaf zee door de stad giert heeft Wellington de bijnaam Windy Wellington.

Wellington is Nieuw-Zeelands politieke hoofdstad. Het parlement en de hoofdkantoren van alle ministeries en departementen zijn er gehuisvest. Ze zijn zeker een bezoekje waard en er worden verschillende leuke (én gratis) tours aangeboden. Je kunt ook een halfuur durende rondleiding door het nieuwe parlementsgebouw, de 'Beehive', krijgen en kun je zelfs vanaf de tribune een debat bijwonen.

Een echte toeristische must do van Wellington, is een ritje met de Kelburn Cable Car naar Kelburn. Kelburn ligt op de top van een heuvel wat zorgt voor een mooi uitzicht over Wellington en de haven Port Nicholson. De tram zelf is al een attractie want het is een van de weinige nog in gebruik zijnde kabeltrams in de wereld. Al sinds 1902 verbindt het de nieuwe buitenwijken met de stad. Onderweg kun je uitstappen bij de indrukwekkende Victoria University met toegang tot de Botanic Garden uit 1868 waar een inheems bos en een indrukwekkend collectie planten groeien. Aan het einde van de tramrit heb je niet alleen een geweldig zicht maar hier bevindt zich ook het Kelburn Shopping Centre met boetiekjes en een restaurant.

1 opmerking:

Ton zei

Als Wellington een groot dorp is, kon het er wel eens leuk zijn. Is het echter inderdaad een stad, met enige metropolitane allure, dan vrees ik dat het een verstoring wordt van jullie uit louter hoogtepunten bestaande rondreis. Laat je niet in de maling nemen: als het te druk is in Wellington, gewoon links laten liggen en weer lekker door met jullie hink-stap-sprong langs al het moois van Australië en Kiwi-Kiwi-land.