zaterdag 6 oktober 2007

Afl. 13 - Fox Glacier / Franz Josef Glacier

Nadat we eerst de Frans Josefgletsjer, genoemd naar keizer Joseph I van Oostenrijk (Maori : Ka Roimata o Hinehukatere) bezoeken, gelegen in het midden aan de westkust van het Zuidereiland, rijden we nog een twintigtal kilometer meer zuidwaarts door naar de Fox Glacier. De Foxgletsjer (Maori: Te Moeka o Tuawe) kreeg zijn naam in 1872 na een bezoek van de toenmalige minister-president van Nieuw-Zeeland, Sir William Fox. Beide gletsjers zijn gelegen in het Westland National Park en zijn uniek in hun soort: het feit dat zij op slechts 240m boven de zeespiegel eindigen in een waar regenwoud heeft er mede voor gezorgd dat zij wereldwijd erkend werden als World Heritage Site. Nergens anders in de wereld liggen gletsjers zo dicht bij de zee als hier. De gemiddelde bewegingssnelheid van de gletsjer (gemeten vanaf 1985) is één meter per dag. Het totale verval over 13 km bedraagt 2600 meter. De Foxgletsjer is, mede dankzij haar bijzondere ligging, net zoals de Franz Josefgletsjer, een van de makkelijkst toegankelijke gletsjers in de wereld. De gletsjer mondt uit in de rivier de Fox. Je kunt allerlei activiteiten ondernemen op en rondom de gletsjers, zoals ijsklimmen, wandelen, helikoptervluchten en specifieke gletsjerwandelingen. Gezien het feit dat wijzelf niet zo lang ter plaatse blijven zullen we vermoedelijk, indien het weer het toelaat, kiezen voor een helicoptervlucht met touchdown boven op de gletsjers. Tijdens de vlucht van ongeveer een half uurtje zullen we op die manier een overzicht kunnen krijgen van zowel de Fox als de Frans Josefglacier als Mount Cook. Hier een paar sfeerbeelden van wat we hopelijk te zien zullen krijgen :

2 opmerkingen:

Anoniem zei

"De gemiddelde bewegingssnelheid is een meter per dag." Dat lijkt me tamelijk snel voor een gletsjer (zijn er dan helemaal geen maximumsnelheden meer), maar een beetje slak houdt dat gemakkelijk bij. Al met al: dan gá je in de lente daar in het zuiden op bezoek, wordt het toch nog een koude bedoening. Zorg maar dat je hartversterkertjes bij de hand hebt, ook als de heli wiebelen gaat!

Elma zei

Als het een beetje meezit kan je in korte broek op de gletsjer. Toch wat anders dan in Europa of Canada waar je vanwege de kou echt dik aangekleed bent.
En in Fox niet vergeten om 's avonds de glowworm grot te bezoeken, hihihi.