dinsdag 23 oktober 2007

Afl. 22 - Art Deco Napier

Gelegen aan de vruchtbare kust van Hawke's Bay met een heerlijk mediterraan klimaat hadden Europese kolonisten bijna geen mooiere plek kunnen uitkiezen voor een nieuwe stad. Helaas was de grond nogal onrustig en werd Napier in 1931 opgeschrikt door een gigantische aardbeving. In 2,5 minuut werd bijna de hele stad verwoest en vielen vele doden en gewonden. Maar een positief gevolg was dat juist dankzij deze beving (7.9 op de Schaal van Richter) maar liefst 4000 ha zeebodem kwam droog te liggen. Zo was Napier opeens een stuk groter en was er zo meer ruimte voor stedelijke ontwikkeling en landbouw en wonen er tegenwoordig zo'n 55.000 mensen.
Toen de stad in de jaren dertig weer moest worden opgebouwd was Art Deco dé architectuurstijl van het moment. Nieuw-Zeeland mag dan wel ver van alles en iedereen vandaag liggen, Napier deed volledig met deze bouwtrend mee en groeide uit tot een van de meest fascinerende Art Deco-steden ter wereld. De stad wordt ook wel 'Art Deco City' genoemd, maar heeft er wel een eigen draai aangegeven door er bijvoorbeeld Maori-motieven in aan te brengen en veel zonnige pastelkleuren te gebruiken. De herbouw van de stad hield zich aan aardbevingvrije richtlijnen en de nieuwe gebouwen hebben met hun krachtige lijnen en ingewikkelde motieven een internationale reputatie. De inwoners van Napier zijn zelfs zo gek van deze stijl dat ze elk jaar in februari het Art Deco Weekend organiseren met eten, drinken, jazz en vintage auto's en iedereen kleedt zich in 'Art Deco-kostuums'.
De Marine Parade is een zeer relaxte boulevard langs de Hawke's Bay. Het is een van de eerste boulevards van heel Nieuw-Zeeland en er hangt nog steeds een leuk ouderwets sfeertje als van een Engels badplaatsje. Er is een kiezelstenen strand en langs de weg staan aan weerszijden statige dennenbomen. Hoewel je er door de sterke stroming niet kunt zwemmen, is de Marine Parade toch de trekpleister van de stad omdat veel te zien en te doen is. Er zijn mooie parken en tuinen, zoals de Sunken Gardens waar je op een winderige dag goed beschut kunt zitten, een minigolfbaan, zwembaden en een rollerskatebaan. In het openluchttheater wordt in de zomer muziek gespeeld en in het Lilliput Village kunnen kinderen in miniatuurauto's racen, in een treintje rijden en in bootjes varen.

1 opmerking:

Ton zei

Dé gelegenheid bij uitstek om met je nieuwe camera vele prachtige foto's te maken. Art Deco is een prachtige stijl, waarvan overigens in Brussel (en gans België) veel mooie voorbeelden te zien zijn. Laat onze ogen genieten van de ongetwijfeld prachtige bouwwerken die je hier zult aantreffen!