zaterdag 20 oktober 2007

Afl. 17 - See the tail of a whale in Kaikoura

Kaikoura is een walhalla voor dierenliefhebbers! Gelegen in een schitterende omgeving aan een baai aan de oostkust is dit een ideale plek om diverse zeedieren te spotten. Dankzij het zeer diepe water en het samenkomen de warme subtropische golfstroom en de voedselrijke koude poolstroom vind je er een rijkdom aan zeedieren, zoals walvissen, orka's, dolfijnen, blauwe en geelogigepinguïns, zeehonden en pelsrobben.
Hierdoor is Kaikoura één van de beste plekken in Nieuw-Zeeland om gigantische walvissen en de andere zeedieren van dichterbij te bewonderen.
Kaikoura is maar een klein plaatsje met nog geen 4000 inwoners en was lange tijd nauwelijks bekend. Er woonden enkel vissers die zich bezighielden met het vangen van rivierkreeften. Kaikoura betekent in de Maori-taal 'een maaltje rivierkreeft'. Aan het einde van de jaren '80 van de 20e eeuw begon een groepje avonturiers met toeristische activiteiten waarbij je walvissen - voornamelijk mannelijke potvissen - orka's en dolfijnen kunt spotten.
Walvissen zijn niet makkelijk te vinden: de walvissen zitten normaal op dieptes van meerdere 100 meters en komen regelmatig, om de 40 tot 45 minuten, vanuit die grote diepte, steil naar boven om 'lucht te happen' voor zo'n 5 tot 10 minuten en op te warmen. Daarna duiken ze weer steil omlaag het water. Walvis specialisten hebben een heel systeem opgebouwd om walvissen op te sporen en van een gespotte walvis zo snel mogelijk de locatie door te geven. Twee of drie vliegtuigen en verschillende boten staan met elkaar in contact en rapporteren iedere walvis. Alle boten zijn uitgevoerd met onderwatercamera’s en supersonische apparatuur. De kans een potvis te zien is het grootst van oktober tot augustus en orca’s worden vooral tussen december en maart (hartje zomer) gezien.

1 opmerking:

Anoniem zei

Tja, de potvis: wat moeten we daar nu op zeggen. Gesponsord door onze lesbische vriendinnen, denk ik dan maar, die ook al de spaarpot, de theepot en de potaarde ingelijfd hebben. 't Zijn natuurlijk reusachtige beesten, waar, zoals bekend uit de Bijbel, Jonas rustig intern uit wandelen kon gaan. Doe maar heel erg verliefd en aanhalig in deze omgeving, om geen verwarring of onduidelijkheid te veroorzaken!