zaterdag 23 mei 2009

Eerste indrukken...

Gisteren en vandaag voor het eerst écht het IJslandse land gaan verkennen... Gisteren lekker vroeg opgestaan, ontbijtje klaargemaakt met een warm theetje en gezwind vertrokken op de Golden Circle Tour... een grote lus die ons achtereenvolgens naar Thingvellir National Park, Geysir en Gulfoss (de Gouden Waterval) zou brengen... om daarna terug via Reykjavik door te rijden naar Borgarnes, onze tweede stop on this exiting journey ! Onder een dreigende hemel aan ons eerste bezoek begonnen, maar al snel klaarde de hemel op en konden we rondwandelen met een heerlijke zon... Wel superveel wind hier op het IJslandse land, een windstoot heeft hier standaard stormsterkte, maar los daarvan... Veel moois gezien, niet alleen in Thingvellir maar zeker ook in Geysir alwaar de Strokkur(geiser) ons verbaasde met haar stoom en in Gulfoss, een werkelijk schitterende waterval in twee cascades minstens even groots als Niagara Falls. Fotootjes ten bewijze zijn ondertussen te bezichtigen, maar ik slaag er op deze computer niet in een link te leggen in mijn Foto-Album, dus dan maar hier klikken : Foto's IJsland
Vanmorgen bij het opstaan werd al snel duidelijk dat we vandaag niet mochten rekenen op diezelfde stralende zon... Het regende pijpestelen tijdens het ontbijt en het inladen van de auto, maar dat mocht onze trip over Snaeffels Peninsula niet verstoren... Na een eerste paar wandelingen in de drup én ineens met dikke jas aan, klaarde rond de middag de hemel op en konden we nog een paar mooie stops doen met een aangenaam, zij het waterachtig zonnetje !
Heel ander landschap deze keer, bij tijd en wijle écht wel lijkend op de maan of een totaal desolate wereld, maar in ieder geval adembenemend !
Eerste tussentijdse indruk van IJsland : volgens ondergetekende een goed Europees alternatief voor Nieuw-Zeeland, even verscheiden, maar nét iets minder dan... Qua mensen zeker niet de meest hartelijke personen, afstandelijk en soms zelfs net niet op het onvriendelijke af...
De IJslandse keuken heeft, behalve het originele ontbijt waarbij oa. een soort zoete haring wordt geserveerd, nog niet écht een overweldigende indruk op ons gemaakt,... vooral alternatieven op de Amerikaanse en Italiaanse cuisine, weinig eigen specialiteiten... zelfs niet zoveel vis als we hadden gehoopt... Wat wel héél gezellig is, is dat je door een acuut gebrek aan keuze in de restaurants vaak terechtkomt in kleine lokale cafeetjes en restootjes samen met de "locals"... Nergens géén fastfood- of andere ketens, alles ambachtelijk recht op het bord... Géén chiqué, IJslandse nuchterheid, ook al versta je er niets van...
U groetend vanonder een stralende hemel met de zon nog hoog om 21h34,
Fleur en Dirk

3 opmerkingen:

Ton zei

Op mijn wenken bediend, en enkele vooroordelen vrolijk bevestigd ... heel geruststellend voor het thuisfront, zo'n gezellige avondblog. Vergeet niet de afslankende werking van al die stoom-, schuim- en modderbaden, zeker als ze ook stinken van de zwavel! Voor een paar, dat, volgens oma, alle chips heeft afgezworen en uit huis gebannen, een prettig hulpmiddel als vooruitzicht. Dan is de bestelling van vorige zondag achteraf dus de zwanenzang van het chips-bestaan in liefdesnestje Kilsdonk & Logghe geworden!
Eet smakelijk, ontspan vrolijk, en vergeet niet rond middernacht de zonnebril op te zetten bij zoveel verblijvend daglicht!

Ton

Anoniem zei

Ik ben natuurlijk niet zo'n voorstander van vakanties, die qua natuur prachtige plaatjes beloven, maar dit.....
Het maakt nieuwsgierig en ik denk dat zo'n vakantie toch wel wat voor mij zou zijn!!!

En ik begrijp uit jullie verhaal dat deze vakantie ontspannend werkt.
Goed voor de mens dus!!!

De foto's geven de vakantieomgeving
erg goed weer.
Ik ben benieuwd naar jullie verder
reisverhaal.

Liefs uit een erg warm Achel.

Mamsie,

( 2de Pinksterdag schoonmaken in Deinze).

Ton zei

Goed dat jullie pas op derde pinksterdag terugkomen!

Alle gekheid op een stokje: leuke reactie van Corry! Inderdaad: goed voor de mens, zo'n vakantie, prachtige foto's, en hopelijk weer veel mooie herinneringen.

Alleen Corry's openingszin begrijp ik niet ... Jullie wel? Wat kan er nu tegen een vakantie zijn, die qua natuur prachtige plaatjes belooft?

@Harry: Veel doorzettingsvermogen gewenst, volgende maandag!