maandag 14 mei 2012

Bonjour de Tours !!!

Et bien, nous sommes très bien arrivés à Tours ! Na een lange dag met veel auto en veel bezoekjes aan de Kastelen van de Loire (we hebben er maar liefst drie gedaan...) liggen we nu moe maar voldaan even uit te blazen bedgewijs en hebben w"e eindelijk terug tijd om een kort berichtje te schrijven voor jullie aan het thuisfront ! 
Na een relatief late start met vertrek om 7h45 hebben we dankzij de minder file rond Parijs ons eerste chateau net na de middag bereikt... Le Château de Chambord, tussen Orléans en Blois, één van de absolute toppers als we de Capitoolgids mochten geloven... En wij kwamen, zagen en overwonnen... Het was inderdaad een indrukwekkend mooi kasteel, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant, behalve de tuinen en bossen die niet zoveel voorstelden hebben we toch ruim twee uur de tijd genomen voor onze eerste "grote" stop hier. Fotootjes volgen nog, maar een aanrader, meer dan één bezoekje waard, zeker de ingenieus uitgedachte "dubbele trap" zodat het voetvolk en de heer des huizes elkaar zeker niet zouden tegenkomen, is a small wonder to look at... en dan hebben we het nog niet over de zalen met jachttrofeeën van de koninklijke jacht.
Het was eigenlijk onze bedoeling om daarna door te rijden naar Château Chenonceau, maar gezien het reeds gevorderd uur, besloten om dit royale bezoek dan maar te vervangen door twee "kleinere" kastelen die dichter in de buurt lagen, met name achtereenvolgens le Château de Villesavin en het Château van Cheverny. 
Villesavin is een veel kleiner kasteel, voor een gedeelte bewoond, en toch al bij al een beetje vervallen oude glorie. De nodige fondsen voor restauratie moeten van de eigenaars zelf komen, wat er een beetje toe geleid heeft dat er een rare combinatie is van meubels en tijden ! Maar de gids was best charmant, en we hebben veel geleerd over dit kleine broertje van Chambord, op amper 7 kilometer van elkaar.
Bij Château de Cheverny dachten we al aan de late kant aan te komen (17h45), maar al bij al bleek een flink half uur genoeg om dit prachtige kasteel aan de binnenkant met uitstekende Nederlandstalige rondleiding in boekjesvorm te bekijken... Vast en zeker het mooist uitgeruste kasteel, qua inrichting, staat en meublement. Allles prachtig gerestaureerd en bewaard, een absolute must om te bezoeken voor al wie er in de buurt komt. In het park zelf is het trouwens ook heerlijk rondwandelen, daarvoor hadden we nog meer dan genoeg tijd gezien op de tuinen geen sluitingstijd is geplakt.
Rond een uur of zeven dan eindelijk vertrokken richting Tours, alwaar we rond 20h toekwamen, uitgehongerd en wel, maar met een leuke romantische kamer in ons bezit. Op aanraden van de receptioniste zijn we een hapje gaan eten in Le Chien Jaune, een kleine écht Franse bistro, waar we de "Menu du Grand Chien" gegeten hebben : zalm mariné maison voor F, een brochette van St-Jacobsvruchten en chorizo voor D, gevolgd door nog een visgerecht voor D en een lekkere steak au poivre voor F. Als dessert verorberde ondergetekende een overheerlijke portie profiterolles terwijl Dirkie een GlaceRoyal soldaat maakte... Lekker gegeten onze eerste avond in la douce France; nu nog de fotootjes en in bedje, want morgen vroeg weer op ! There's more to follow later, ... Bisous, Dirk en Fleur

3 opmerkingen:

Ton zei

Allez, de kop is eraf! Gefeliciteerd ermee. Reeds nu al de waarschuwing: vakantie is om uit te rusten! Ik heb dat zeer gewaardeerde reisprogramma van jullie nog eens bekeken, en heb niet veel (om niet te zeggen: geen) rustmomenten aangetroffen. Houd er rekening mee dat de middelbare leeftijd voor de deur staat, vooral bij Dirk. Goede reis verder naar Spanje. Dikke kus, Ton

Ton zei

Over die gele hond gaan we het nog wel hebben. Klinkt alleszins zeer lekker!

Anoniem zei

Hallo reizigers.....

leuk te lezen dat jullie van de kastelen ook genoten hebben: mensen konden toch vroeger ook ngewikkelede, goed doordachte bouwwerken neerzetten. Ik heb sommige kastelen zelfs twee keer bezocht, en bleef het fascionerend vinden.
Dan jullie lekker eten verhaal: ook dat klinkt goed. Een typisch Frans wijntje erbij?
Dat valt in Tours zeker te vinden.
We vernemen het wel.
Al dat lekkers: jullie moeten het maar weer eraf wandelen.

Hier valt de regen nu met bakken uit de lucht. Jammer, want gisteren hebben we ons uitgesloofd in de tuin..

We wachten op het volgende relaas.

Lieve groeten en reisgenot toegewenst door Mams en Harry.