donderdag 3 juli 2008

Dimanche Soir chez l'Homard Bizarre...

L'Homard Bizarre, op de hoek van het dorpsplein van Sint-Martens-Latem, opende begin 2000 haar deuren en is sindsdien een onafgebroken succesverhaal... Van heinde en verre komen de gasten genieten van dé trekpleister van dit restaurant, zijnde het maandelijks wisselend viergangenmenu, seasonal inspired. Voor de luttele prijs van 41 EUR wordt dit menuutje (alhoewel, dat -tje kunnen we er wel af laten...) incl. aperitief van het huis én koffie of thee met huisgemaakte koekjes geserveerd. Beslis je daar de voorgestelde wijnen van de chef bij te nemen, dan ben je voor 50 EUR per persoon een héle avond aan het genieten... Gezien mei/juni de heerlijke aspergemaanden zijn, waren onze verwachtingen dan ook hooggespannen toen we samen met ons universitair clubje afgelopen zondagavond gereserveerd hadden... Al snel na aankomst en begroeting door de uiterst vriendelijke gastvrouw die onze jassen aannam, namen we plaats aan een ronde tafel dicht bij de open keuken zodat we ook live konden meekijken over de schouder van de gastheer-kok die al dit lekkers elke avond bereidt. Ik weet niet wat het is, maar ik vind een restaurant met ronde tafels al sowieso een dikke plus: wanneer je anders met acht mensen gaat eten heb je altijd het gevoel iets gemist te hebben van de gesprekken... aan een ronde tafel kun je nog eens lekker gezellig "iets in de groep gooien" waarna tenminste iedereen aan de discussie kan deelnemen, hetgeen toch een héél stuk moeilijker is in twee rijen van vier...
Goed, gezeten aan de ronde tafel dus, hoog tijd voor het aperitief om te toasten op de geslaagden onder ons : een glaasje Baron de Clermont begeleid van drie amuses waaronder een warme bisque van garnalen en een heerlijk stukje nieuwe haring... door iedereen gesmaakt én de ideale inleiding voor het daaropvolgende kwartelslaatje met boontjes, spekjes , punt-asperges en ganzenleverkrul, zoetzure stroop van frambozen uit Borgloon. Na wat over en weer palaveren en tentoon stellen van gastronomische kennis over de kwartel (nietwaar Fredje?) snel over naar voor wat mij betreft hét hoogtepunt van de avond : een schuimige soepje van Mechelse asperges met stukjes wilde zalm ! Overhéérlijk ! Evenwichtig, zacht, met botermalse puntjes asperges en blokjes zalm op de bodem... Jammie !
Voor het hoofdgerecht dienden we een keuze te maken tussen slibtong gebakken op zijn geheel, ratatouille van asperges en grijze handgepelde garnalen en aardappelen met Zuiderse kruiden OF gegrilde filet van tam konijn, een spietje van wortel, witte en groene asperges, overgoten met jus van de beentjes met zwarte truffelpasta. Kris en Dirk lieten zich het konijn welgevallen, terwijl de rest van de tafel resoluut voor de slibtong ging... Persoonlijk vond ik deze een beetje tegenvallen, maar dat zou natuurlijk ook gelegen kunnen hebben aan het feit dat we de avond voordien van het verste van de zee genoten hadden in Oostende en waarbij ondergetekende krakend verse zeetongetjes had verorberd... De rest van het gezelschap was niettemin razend enthousiast zowel over het konijn als over de vis...
We sloten de avond rond middernacht af met een taartje van Nevelse aardbeien, Parijse macarons en een saus van rode vruchten met ijzerkruid, begeleid door een afterdinner Illy of een keuze uit het thee-assortiment met huisgemaakte koekjes. Een smakelijke afsluiter van een gezellige avond !
Globale beoordeling : Tussen de zeven en een acht, met een absolute 10 voor de soep ! We zullen in de toekomst zeker de website in de gaten blijven houden én opnieuw reserveren als er een maandmenu van onze keuze is...

Geen opmerkingen: