zondag 26 augustus 2007

Afl. 8 - Marvellous "green" Melbourne

In 1835 vond John Batman, de zoon van een dwangarbeider, een stukje land aan Port Philip Bay, bij de monding van de rivier de Yarra. Daar zou volgens hem een "aardig dorpje" kunnen ontstaan. Hij kocht het land van de Aboriginals voor 40 dekens, 30 bijlen, 100 messen, 50 scharen, 30 spiegels, 200 zakdoekjes, 50 kilo meel en zes shirts. Daarmee was hij eigenaar geworden van een terrein van 300.000 ha. Zo ontstond Melbourne, dat werd genoemd naar de Britse premier in die tijd, Lord Melbourne.
De stad groeide sterk tijdens de goldrush. In 1854 werden niet ver van de stad grote goudklompen ontdekt, en dat trok duizenden gelukzoekers. In drie jaar tijd verviervoudigde het inwonertal van Melbourne tot 80.000.
Nu wonen er ruim 3,5 miljoen mensen in Groot-Melbourne. Het is de tweede stad van Australië en bij uitstek het financiële centrum van het land. Het is de hoofdstad van Victoria, "de groene staat", en Melbourne zelf is ook een zeer groene stad: een kwart van de oppervlakte bestaat uit parken en plantsoenen.
Melbourne staat eveneens bekend als de culturele en modehoofdstad van Australië.
De zacht glooiende Golden Mile Heritage Trail is een wandelroute van ongeveer 4 kilometer die langs alle hoogtepunten van de stad loopt : startend aan de Yarra River passeren we het imposante Customs House (voor de goudzoekers die massaal vanuit Europa emigreerden), de Town Hall, het 19de eeuwse Parliament House en het opnieuw kleurrijke Chinatown. De wandeling eindigt bij het moderne Melbourne Museum en het Windsor Hotel waar we onszelf kunnen verwennen met een lekkere "all English" afternoon tea, compleet met scones, cake en chocolade.

1 opmerking:

Anoniem zei

Je kunt die wandeling natuurlijk ook andersom plannen: eerst de thee en al dat lekkers, dan kun je daarna altijd nog zien of het wel de moeite waard is die vier kilometer te lopen ... Kwestie van de goede prioriteiten stellen!