woensdag 15 augustus 2007

Afl. 5 - Snowy Mountains

De Snowy Mountains ("Snowies") zijn de hoogste Australische bergketen en "home to" de hoogste bergtop van het land, Mount Kosciuszko (2228m boven zeeniveau). Ze zijn gelegen in het zuiden van New South Wales en vertegenwoordigen een belangrijk deel van de Australische Alpen en de Great Dividing Range. Gedurende meer dan 20.000 jaar waren deze bergen het exclusieve territorium van de Aboriginals. In de winter zijn de Snowies één van de toonaangevende skicentra, tijdens de zomermaanden voeden de Snowy Mountains zowel de Snowy, de Murray en de Murrumbidgee River.
Werelwijd zijn de Snowy Mountains algemeen bekend om hun unieke Snowy Mountains Scheme, een groot project om de Snowy River in te dammen om op die manier zowel irrigatie voor de omgeving als hydro-elektriciteit op te wekken. Gestart net na de tweede Wereldoorlog in 1949, bestaat het project sedert 1974 uit 145 kilometer ondergrondse tunnels en meer dan 80 kilometer aquaducten die op hun beurt 16 dammen verbinden, 7 elektriciteitscentrales (waarvan twee ondergronds) en 1 groot pompstation. De American Society of Civil Engineers heeft de Snowy Scheme benoemd als "a world-class civil engineering project".

1 opmerking:

Anoniem zei

Volgende teksten liefst wel een beetje zelf opstellen, niet afschrijven uit Wikipedia of om het even welke reisgids. Het is gewoon veel leuker om in jullie eigen woorden te lezen waarnaar jullie interesse uitgaat, of waarom je een bepaalde streek gaat bezoeken / wat je er hoopt aan te treffen. Streng hé, deze reactie ... Dan toch ook maar geprezen voor het initiatief omm ons allemaal op zo'n leuke manier te laten meegenieten van de aanloop naar jullie volgende grote wereldreis.