woensdag 27 februari 2008

Smullen in 't Aards Paradijs...

Moleculaire gastronomie (ook bekend onder Moleculair koken of Moleculaire keuken) is het toepassen van wetenschap op de bereidingswijze in de keuken. De chef van 't Aards Paradijs, Lieven Lootens, is een ware pionier terzake, zo hebben wij afgelopen zaterdag aan den lijve mogen ondervinden.
Het 7-gangenmenu, met de welluidende naam "Cupidoverhaaltjes 2008", heeft ons van de eerste tot de laatste minuut verrast : een klein rood-geel blokje gelatine doet bij het zien niet onmiddellijk een belletje rinkelen, maar in de mond ontvouwt zich de smaak van Campari en fruitsap die onmiddellijk doet terugdenken aan de geel-rode kleur.
Als het van de chef afhangt, gaan we niet alleen op restaurant om te proeven. Aan tafel in ’t Aards Paradijs mogen alle zintuigen aan het werk, in één totale beleving : een bijzonder smakelijke paddenstoeltruffel wordt gepresenteerd op een stukje kaneelbast, louter en alleen omdat de geur en smaak van beiden zo perfect combineren. Een "gouden" oester met chili-uitjes laat onze smaakpapillen werkelijk ongekende hoogtes bereiken... Wie van ons beiden zei ooit dat we oesters niet lekker vonden?
Na deze uitgebreide prelude, tijd voor het serieuze werk... Alhoewel... een heldere hutspot van vergeten groenten is vederlicht, niet in 't minst door de in de bouillon aanwezige ganzenleverdooiertjes en de verse wintertruffel die aan tafel vers over ons soepje wordt geraspt. De "dooiertjes" zijn één van de kunststukjes van de chef : door het toepassen van labotechnieken slaagt hij erin een flinterdun membraan rond de vloeibare ingrediëntjes te creëren... Eén hap is genoeg voor een ware smaakexplosie in de mond !

Bijna speciaal genoeg om ons de voorgaande gang te doen vergeten: witte heilbot in Thaise mist... Ter intro wordt onze tafel vergast op een aantal subtiele vleugjes parfum Thaise Mist, het hoe en waarom wordt ons direct duidelijk als een paar minuutjes later het gerechtje zelf wordt geserveerd... De geur van het parfum, die nog steeds in lichte vorm aan ons tafeltje hangt, is klak dezelfde als de geuren die terugkomen in het gerechtje zelf !
Na een heerlijke struisvogelfilet met peterseliewortel, luchtige shitake en een wolk van trompettes, is het al tegen middernacht als het tijd is voor het dessert, of beter gezegd de dessertjes : Dirk koos voor de zoete versie, terwijl ikzelf opteerde voor de vervangende kaasgerechtjes. Terwijl Dirk genoot van mango in drie verschillende bereidingen, gevolgd door een dessertje met de veelbelovende titel "Amor Amor" (een combinatie van lychee, hibiscus, roos, cocos en framboos), kreeg ondergetekende een stukje Fourme d'Ambert (stééérke kaas!) op een biscuit van kastanjes, vanille en abrikoos vergezeld van een espuma van vijgen en citroen, gevolgd door een stukje Munster met zwarte kersen en een wolkje cocos... Om een héél lang verhaal kort te maken : Simply devine !
Voor de keuze van de wijnen lieten we ons leiden door een selectie van de chef : een lichte Krug Welschriesling 2006 (Oostenrijk) om de amuses en voorgerechten te begeleiden, gevolgd door een Portugese Falcoaria Ribatejo 2006 voor de visgerechten erna. Daarna een rode Obra Roble 2005 Ribera del Duero voor hutsepotje, struisvogel en kaasdessert. Jammie, jammie !
Tijdens koffie for the boys and tea for the girls werden we nog getrakteerd op achtereenvolgens rozenmeringues, melkchocoladebrosjes, orangettes en caramelmarshmallows, een overheerlijke crème brulée van witte chocolade en tonka en to top it off een ijspraline van vlier en verbena !
Een dikke vijfsterren beoordeling : we'll certainly be back for more !

3 opmerkingen:

Ton zei

Gestresst of niet, of misschien juist wel daarom, ben ik op korte termijn voor uitnodiging beschikbaar ...

Het leest alleszins als zéér bijzonder, een lange reis waard.

Anoniem zei

Zelfs vanuit Japan ziet het er heerlijk uit ;-)

Fleur & Dirk zei

Beste Anoniem,

Reden te meer (naast het feit dat je vrouwtje reikhalzend uitziet naar je thuiskomst) om zo snel mogelijk terug de Vlaamse bodem op te zoeken... Uit betrouwbare bron vernomen dat de keuken je daar niet zo bevalt...
Wellicht tot binnenkort eens,
Fleur & Dirk