zaterdag 13 december 2008

Als 'n bloem op het water... op glad ijs !

Het was lang geleden, maar gisterenavond hebben we nog ons nog eens écht culinair laten verwennen in een pareltje van een restaurant, Fleur sur l'Eau in Dendermonde. Chefs Michiel De Bruyn en Dominique Tondeurs zorgen voor een absolute smaaksensatie voor eenieder die komt, zo werd dit restaurant al meer dan eens bewierookt door mijn collegaatje Christel, én het was dan ook met hoge verwachtingen dat we gisterenavond aanschoven aan een perfect gedekte tafel pal aan het raam. Achteraf bezien jammer genoeg duidelijk niet de beste plaats om te zitten, want pal naast het raam was het op een échte winteravond zoals gisteren berekoud, en ondanks dat de gastheer ons verzekerde dat het in de zaak 22,5° warm was, moet ik eerlijk bekennen dat het naar elke graad zoeken was... Jammer, want zo was het toch niet optimaal genieten van al het lekkers dat we voorgeschoteld kregen én zelfs een beetje storend als je het gedurende de avond steeds kouder krijgt terwijl de wijntjes toch garant zouden moeten staan voor een "warm" gevoel...
Niettemin, wat er allemaal op ons bordje verscheen maakte heel veel goed... Zonder dat ik alle details hebben kunnen onthouden, wil ik jullie toch deelgenoot maken van enkele van deze culinaire hoogstandjes... De drie amuses waren veelbelovende, (h)eerlijke binnenkomers : huisgerookte zalm met drie verschillende bereidingen van bloemkool, een tweede hapje met mosseltjes en zwarte sesam en een derde kunstwerkje: drie bereidingen van rode biet ! Daarna werden een aantal kleine rondjes rundercarpaccio geserveerd met daarop een oester gedresseerd, vergezeld van een zalfje van saké en topjes venkel, perfect begeleid door een glaasje echte Japanse rijstwijn... Echt TOP !
Bij het bestellen van ons vijfgangenmenu hadden we besloten de fazant in te ruilen voor de hazepeper (die in het zevengangenmenu zat) én het mag gezegd: we hebben het ons niet beklaagd ! Een viertal perfect rosé gebakken stukjes hazepeper werden geserveerd, begeleid door gesmoorde kastanjes op een bedje van aardpeer én met een toefje veenbessengelei om het gerechtje met de welluidende naam "Herfst" perfect te maken... Dat het stil werd aan tafel behoeft géén twijfel... Na twee lekkere dessertjes (waaronder ijs van tabaksbladeren, héél speciaal) werd er bij de afsluitende koffie voor de heren & thee voor Ellen en mezelf nog een waar huisgemaakt snoepfestijn geserveerd : marshmellows van papaya en nog iets anders lekkers, madeleintjes van pistache, chocoladekoekjes met een topping van karnemelk en honing, een ijslollie van vlierbessensiroop met amarenakers én to top it of tiramisu in hoorntjes !
Eindconclusie op de gezamenlijke restaurantschaal : een toppertje, maar niet zo tóp als Het Aards Paradijs of de Lijsterbes ! Het interieur was misschien iets té sober en de verwarming mag zeker 10 graden hoger, maar culinair zijn de 14 punten in de Gault-Millau zeker niet overdreven en dik verdiend !

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat is het toch heerlijk, te kunnen meegenieten van jullie zeer smakelijke maar frisse ervaring ... Nog des te meer, omdat het (oog)appeltje niet ver van de boom is gevallen, en als een echte zo-vader-zo-dochter (hoewel moeder er ook wel raad mee weet) kan genieten van al het goeds aan appelen en peren dat onze aarde te bieden heeft. (A propos: stonden er ook frietjes op tafel?)

Weer een adres om in het warme jaargetijde nog eens te visiteren, denk ik zo ...