zaterdag 8 september 2007

Afl. 10 - Op naar Nieuw-Zeeland...

Nieuw-Zeeland ("Aotearoa", land van de lange witte wolk) is een land in het zuidwesten van de Grote Oceaan. Het bestaat uit twee grote eilanden, Noorder- en Zuidereiland met een aantal kleinere eilandjes eromheen. Britannia rules hier nog steeds, in Auckland is de gouverneur-generaal gevestigd die ervoor zorgt dat good old Liz niet vergeten wordt als head of the British Empire.

De Engelse benaming van het land luidt 'New Zealand', waarin Zealand de oude Engelse naam van de Nederlandse provincie Zeeland is. Abel Tasman, die als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland aanschouwde, noemde het Statenland, in de veronderstelling dat het verbonden was met het Stateneiland van Zuid-Amerika. Nadat Hendrik Brouwer midden zeventiende eeuw bewees dat dit niet het geval was, werd de naam door Hollandse cartografen van dienst veranderd in Nova Zeelandia, naar de provincie Zeeland. De Britse luitenant James Cook vertaalde dit op zijn beurt weer en gaf de archipel zijn huidige naam.

Van de momenteel ruim vier miljoen Nieuw-Zeelanders, ook wel Kiwi's genoemd, woont grofweg drie kwart op het Noordereiland en één miljoen op het Zuidereiland. De dichtstbevolkte regio is Greater Auckland met ongeveer een miljoen inwoners. 75% van de bevolking is van Europese oorsprong; voornamelijk afkomstig uit de U.K. en Nederland. De Maori's zelf maken voor 10% deel uit van de bevolking, de overige 15% bestaat hoofdzakelijk uit Aziaten en Oceaniërs. Het aantal Aziatische immigranten groeit sinds midden jaren 90 sterk.
Over het algemeen kent Nieuw-Zeeland een gematigd zeeklimaat. Het noorden, dat dichter bij de evenaar ligt, is iets warmer dan het zuiden, maar de grootste klimatologische verschillen zijn te vinden tussen de west- en oostkust van het Zuidereiland. De veelal uit het westen waaiende wind zorgt voor uitzonderlijk veel neerslag in het zuidwesten, waar jaarlijks zo'n 8000 mm regen valt. Ten oosten van de Nieuw-Zeelandse Alpen is het veel droger. De zonnigste regio's zijn Nelson en Marlborough in het noorden van het Zuidereiland, waar veel wijngaarden zijn te vinden. Hier valt op jaarbasis gemiddeld 230 mm neerslag. In de Nieuw-Zeelandse Alpen valt tijdens de winter de neerslag veelal als sneeuw en hier zijn dan ook meerdere skigebieden en bijbehorende infrastructuur te vinden. Northland en de Bay of Plenty in het noorden van het Noordereiland kennen een subtropisch klimaat en zijn daarmee de ideale voedingsbodem voor het ook bij ons zo gesmaakte kiwi-fruit.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Gaan we ook nog naar de Zuidpool? Zo noordelijk als Noorwegen ligt, dan moet dit zo zuidelijk wel Zuidwegen zijn ... Wat eten ze in Nieuw-Zeeland, behalve kiwi's? En wrijven ze daar inderdaad neuzen zoals wij elkaar een hand geven? Vreemd volk, in die rieten rokjes ... Maar wel interessant!

Anoniem zei

Ik geloof dat het tijd wordt voor anoniem om ook eens reisplannen te gaan maken.
In mijn korte broek en op jandels eet ik pumpkin soep, bacon & eggs, kumara en pavlova ;-).

Fleur & Dirk zei

Elma, goede tips voor restaurantjes in Christchurch ? Als specialiste terzake...

Let me know ! Groetjes, Fleur

PS: Leuk dat jullie regelmatig op onze blog komen neuzen...